Final Fantasy VIII

geschreven door Vincent
Vincent

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4
Screenshot 5

Developer: Square-Enix Platform: Playstation One
Boxart
RPGstation score
9.5
Verhaal 9.0
Graphics 8.5
Geluid 9.2
Gameplay 9.0
Houdbaarheid 9.5

Wat valt er nog te vertellen over een serie als Final Fantasy, waarbij elk nieuw deel uitgebreid besproken wordt, tot op het bot geanalyseerd? Zelfs over de oudere delen wordt nog elke dag gediscussieerd op internetfora. Maar ben jij een van die zeldzame zielen die nog nooit een Final Fantasy heeft gespeeld en er nu toch wel eens een wil proberen? Of heb je misschien nooit de Final Fantasy's voor deel tien gespeeld? Lees dan snel verder, want misschien is Final Fantasy VIII wel iets voor jou.
Final Fantasy VIII kwam in 1999 uit voor de Playstation, twee jaar na het alom geroemde Final Fantasy VII. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen, maar de game stelde niet teleur. De game verkocht uiteindelijk zelfs beter dan deel zeven!

Wanneer je eenmaal op new game hebt geklikt begint het spel met een mooie FMV waarin je twee jongemannen ziet vechten tegen elkaar met hun 'Gunblades' (een zwaard en geweer in ??n als het ware). Wanneer dit filmpje is afgelopen wordt je wakker op de ziekenboeg. Je wordt daar opgehaald door je liefdevolle lerares Quistis (die maarliefst ??n jaar ouder is, achttien namelijk). Vervolgens mag je zelf beginnen met spelen. De hoofdpersoon van het verhaal is Squall (type zwijgzame en onwillige antiheld) die op het punt staat zijn opleiding op Balamb Garden af te ronden. Hierna zal hij toegelaten worden tot de speciale vechteenheid SeeD en binnen de kortste keren wordt hij voor een speciale missie met een knappe dame meegestuurd. Een missie die volledig uit de hand loopt en zo vloeit het verhaal steeds verder uit.

Het grootste kritiekpunt op het verhaal van Final Fantasy VIII is altijd dat het niet op alle momenten even stabiel is. Er zitten wel wat plotholes hier en daar en ook de characters krijgen niet allemaal even aandacht (sommige personages worden min of meer genegeerd na de eerste paar uur). Gelukkig is de rest van het verhaal wel heel erg interessant. Dit komt wellicht door de setting die redelijk futuristisch is. Zeker rond die tijd kwam dat niet zo heel vaak voor, dus het opende mogelijkheden naar allerlei nieuwe verhaallijnen.
Behalve dat heeft Final Fantasy VIII ook nog eens een liefdesverhaal wat best interessant is. De hoofdpersoon en zijn love interest zijn voor de verandering eens geen 'childhood friends' en leren elkaar dus pas kennen tijdens de game.
Zoals ik misschien al wel een beetje door heb laten schemeren is het verhaal dus best wel origineel te noemen, maar zoals dat een Final Fantasy betaamt is het ook lekker uitgebreid en episch. Het verhaal verveelt dan ook geen moment.

De graphics zijn over het algemeen best goed te noemen (hoewel sommige dingen natuurlijk een beetje achterhaald zijn onderhand). In steden en dungeons zijn alle achtergronden pre-rendered dus dat ziet er allemaal prima uit. De personages zelf zijn natuurlijk wel gewoon opgebouwt uit polygonen. Dit zorgt helaas wel voor een beetje contrast, dat had beter gekund. De personages zelf zien er niet speciaal supermooi uit, maar ik vind het dan wel weer een compliment waard dat je je hele party op het beeld ziet lopen en je vriendjes niet opeens 'magisch' tevoorschijn komen tijdens een cutscenes.
De gevechtsanimaties en summons zien er ook allemaal prima uit, maar niet meer dan dat. Het grootste nadeel van de graphics vond ik eigenlijk dat de textures vrij grof waren. Vooral in gevechten op de worldmap zie je goed dat textures eindeloos herhaald worden.
Wat er dan toch voor zorgt dat ik de graphics nog een half puntje extra geef zijn de FMV's. Deze zijn werkelijk prachtig, en zelfs tegenwoordig staan die nog hun mannetje. Gelukkig zijn deze (zoals vaker bij Final Fantasy's) in overvloed aanwezig.

Over het geluid ben ik dan weer wel volledig enthousiast. Nobuo Uematsu heeft hier echt een prachtige soundtrack afgeleverd, zo eentje die je ook gewoon buiten de game wel eens luistert (ik luister hem terwijl ik dit schrijf bijvoorbeeld). De muziekjes van alle steden zijn stuk voor stuk best memorabel, zodra je ze hoort herken je ze meteen weer. Maar de twee hoogtepunten zijn toch wel 'Liberti Fatali'(die in meerdere vormen terugkomt) en 'Eyes on Me'. De laatstgenoemde was het eerste vocale themanummer voor een Final Fantasy, en ook meteen een hele mooie (die bovendien goed aansluit op het verhaal).
Toentertijd werd er echter nog nauwelijks gebruik gemaakt van voice acting, dat bevat deze game dus ook niet verder. Maar ach, je mist het niet echt en we weten allemaal hoe een personage flink verpest kan worden door een rotstem.

De gameplay is ook echt een toppertje, hoewel het voor sommige mensen in eerste instantie een beetje ondoorzichtig bleek. Final Fantasy VIII werkt namelijk niet alleen met een traditioneel levelsysteem, maar ook met het zogenaamde 'Junction-systeem'. Dit houd in dat je je spreuken aan bepaalde statistieken koppelt. Je kan bijvoorbeeld Fire koppelen aan HP, zodat je HP stijgt. Maar als je Cure koppelt aan je HP stijgt het natuurlijk nog veel meer. Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld Poison koppelen aan je status resistance zodat je niet meer poisoned kunt raken. Natuurlijk komen die spreuken ook niet zomaar uit de lucht vallen, die moet je eerst 'drawen' van monsters of speciale fonteintjes. Het nadeel is wel dat je er daarbij maar vrij weinig per keer krijgt en dus soms een kwartier bezig bent om 100 cures te drawen van een monster. Het grote voordeel van het Junction systeem is dat je het schandalig kunt misbruiken. Je kunt het spel bij wijze van spreken op level 1 uitspelen als je maar de goede koppelingen maakt tussen statistieken en magie.
Verder hebben de summons ook een belangrijke rol in de gameplay. In Final Fantasy VIII heten de summons GF's (guardian forces) en deze kun je krijgen door ze te drawen van een eindbaas of door ze verhaaltechnisch te verkrijgen. Hierna kun je ze koppelen aan een personage. Dit personage kan dan gebruik maken van de krachten van de GF (bijvoorbeeld Junction to Strength, maar ook HP +10%). Na de gevechten krijgen de GF's ook AP (ability points) zodat je ze nog meer abilities kunt leren. Bovendien kun je tijdens de gevechten de GF's ook oproepen. Dit duurt best lang maar heeft een groot tactisch voordeel: in deze tijd wordt je eigen HP vervangen door die van de GF. Een handige manier om een supersterke aanval af te weren dus! Vanzelfsprekend kan je GF's oneindig gebruiken, in tegenstelling tot de spreuken.
Voor de rest is het qua gameplay wel wat je van een RPG gewend bent: stukje verhaal, dungeon, stukje verhaal, dorpje, stukje verhaal, dungeon enz. enz. En de gevechten werken ook gewoon met het ATB-systeem. Maar zoals gezegd: de gameplay is echt een leuke verandering ten opzichte van het genre (jammer genoeg is het verder door geen enkele game overgenomen).

Al met al is Final Fantasy VIII dus een dikke aanrader, de game bewees toentertijd maar weer eens dat Squaresoft niet voor niks een goede naam qua RPG's had opgebouwd. Het mooiste is ook nog dat de game lekker lang duurt, afhankelijk van of je alle sidequests doet en hoe goed je bent zal je er tussen de 40 en 60 uur mee bezig zijn! Dus als jij ?cht die persoon bent die nog nooit een Final Fantasy heeft gespeeld, of die gewoon eens een oude Final Fantasy wil proberen: gaat dit spelen!

Voorpagina - Meer Reviews