Shadow Hearts

geschreven door Lulu
Lulu

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Developer: Sacnoth Platform: Playstation 2
Boxart
RPGstation score
7,8
Verhaal 8,5
Graphics 7
Geluid 7,5
Gameplay 8,5
Houdbaarheid 7,5

China 1913, een raadselachtig meisje, dochter van een bruut vermoorde priester in Rouen/Frankrijk, zit in een trein te staren naar de donkere landschappen die aan haar voorbij gaan. Plotseling word ze opgeschikt door de noodkreten van de soldaten die haar moesten escorteren, een paar schoten worden afgevuurd en daarna niks?? De deur gaat open en daar staat een charmante english gentleman, die op brute wijze voor haar ogen de laatste soldaat vermoord. Op verschikte toon zegt ze: It's you?.. Dan word de deur open gegooid en in de deuropening staat een donkerharige jongen die smartelijk grijnst naar de in smoking geklede man.

Dit is het startsein voor deze rpg van Sacnoth, die geprobeerd heeft een rpg te cre?ren die eigenlijk een mix is tussen de Aziatische en westerse wereld. De setting van deze game wijkt eigenlijk totaal af van wat men normaalwijze gewend is van een rpg. Gebruikelijk speelt het verhaal van een rpg zich af in een door iemand anders gecre?erde fantasiewereld. Maar dat is juist bij Shadow hearts niet het geval. De ontwikkelaars hebben gekozen voor een totaal ander benadering, namelijk het Azi? en Europa van 1913 uit onze wereld alleen zo'n 90 jaar geleden. Alle historisch feiten in het verhaal komen overeen met de echte historische feiten van 1913 zoals wij ze kennen. Het verhaal van Shadow Hearts draait in feite om het volgende; je hoofdpersonage Yuri redt de jonge vrouw Alice uit de klauwen van een man die zichzelf Roger Bacon noemt, die in feite een warlock is. Hij wil Alice kostte wat kost in zijn macht krijgen en hij is niet de enige? Deze personages hebben zo hun eigen mysterieuze redenen hiervoor. In de zoektocht om achter de beweegredenen van Roger Bacon te komen voegen zich alle mogelijke personages aan je team toe. Zo krijg je bijvoorbeeld een de beschikking over een vampier, een vrouwelijke James Bond, een straatschoffie en tenslotte een Chinese oude tovenaar. De reis van Shadow Hearts bestaat uit twee hoofdstukken; een gedeelte in Azi? en Europa. Het voert je van Sjanghai naar Praag van Praag naar Londen om maar een voorbeeld te noemen. De plaatsen waar je met je team doorreist zijn op de worldmap aangegeven met punten, maar helaas ben je niet in staat om over die worldmap heen te lopen. Onderweg voer je grappige tot zeer serieuze conversaties met allerlei uiteenlopende mensen, die je verder kunnen brengen in het verhaal, of je een uitgebreid assortiment aan wapens, armour en items voor een leuk prijsje aanbieden.

Iets leuks wat mij meteen opviel is dat je met kortingbonnen grote kortingen op items, wapens en armour kan krijgen. Ook heb de mogelijkheid om een accupunctuur te onderaan, dit is om elk wapen dat in je inventarislijst hebt tot zijn maximale sterkte te levelen. Voor elk niveau betaal je een bepaald vaststaan bedrag. Tijdens de accupunctuur ontstaat er ook een lollige conversatie. Een erg origineel uitgedacht concept. Vanzelfsprekend heeft deze rpg zoals elke andere rpg's; random encounters. Hiervoor hebben de ontwikkelaars een uniek systeem bedacht, namelijk de "Jugdement Ring". Dit houdt in dat je per beurt een commando scherm te zien krijgt, waarbij je kunt kiezen uit een aanval mode, een speciale aanval mode en een item mode. Elke personage heeft zo zijn eigen speciale aanvallen, die soms erg humoristisch kunnen zijn. Als je een mode uitgekozen hebt krijg je een ring te zien, met drie taartpunten erop, die je elk per stuk moet raken. Door op de randen van die taartpuntjes te mikken heb je de mogelijkheid om extra krachtig aan te vallen uit te voeren of zelfs kritieke aanvallen te doen. Na wat oefening is dit een vaardigheid, die redelijk makkelijk uit te voeren is. Maar het houdt je als speler wel alert. Na elk gevecht ontvangen de karakters de gebruikelijke ervaringspunten, als ze voldoende ervaringspunten hebben binnengehaald, dan gaan ze over naar het volgende level. In Shadow hearts wordt verder gebruik gemaakt van Sanity points (SP). Dat houdt in dat elk gevecht een bepaald aantal geestelijke uithoudingsvermogen van de personages vraagt. Duurt een gevecht te lang dan zakt het SP aantal ook, wanneer dat aantal op 0 staat dan heb je geen controle meer over je personage. Het is dus van groot belang om het je SP goed in de gaten te houden.
Er is door de ontwikkelaars van deze game iets heel eigenaardig bedacht voor Yuri. Yuri heeft namelijk de kracht om te fuseren met allerlei monsters. Deze monsters verkrijg je door van elk magie-element genoeg ervaring punten te verdienen. In het ene gebied vind je meer soorten magie-elementen dan in een ander gebied. Om deze monsters daadwerkelijk te krijgen moet je naar de zogenaamde graveyard gaan. Dat is eigenlijk de geest van Yuri. Bovendien verzamelt Yuri na elk gevecht een zeker aantal Malice (malice staat voor wraak van de monsters die je verslaat), als je malice te vol is dan moet je naar gravejard toe om de confrontatie aan te gaan met je malice.

Grafisch gezien straalt Shadow Hearts echt de sfeer uit die er rond 1913 geweest had kunnen zijn. Op het eerste gezicht zit het spel erg mooi ontworpen uit, en dat blijft ook zo. Zowel de personages als de gebieden en locaties waar het spel je mee naar toe neemt, zien er scherp en vooral duidelijk uit. Een klein kritiekpuntje alleen op de gevechten zelf; de ondergronden die hierin gebruikt worden zijn vaak erg vaag ontworpen en de vastgezette achtergronden zij niet tot in de detail gevormd. Overig zijn de tussenfilmpjes in dit spel schaars, maar adembenemend mooi ontworpen. Een groot pluspunt zeker! Verder is er gebruik gemaakt van 2D animaties voor de omgevingen en zijn er 3D animaties gebruikt voor de personages.

Op het geluid en muziek heb ik wel een aantal kanttekeningen gemaakt. Aan de ene kant zet de achtergrondmuziek in een aantal locaties echt een prachtige sfeer neer. Maar de gevechtsmuziek aan de andere kant kan, vooral in het eerste deel van het spel, op je zenuwen gaan werken. Gelukkig word de gevechtsmuziek in het tweede gedeelte van het spel al een stuk leuker om aan te horen. Wat ik erg bedroevend vond, is dat de kreten die tijdens de gevechten gebruikt worden, in de Japanse taal zijn. Terwijl het gehele spel Engelstalig is. Alsof de ontwikkelaars geen inspanning hadden genomen om datgene om te zetten in het Engels. Nogal slordig.

Overigens bevat deze game wel een aantal grote pluspunten en dan met name op het gebied van de extra's. Dit spel heeft buitengewoon veel leuke extra's te bieden. Dat gaat van lollige en soms merkwaardige/vage conversaties tussen de personages tot leuke minigames. Bovendien zijn die minigames weer onderdelen van diverse side-questen. Een leuk voorbeeld van een minigame is een potje verstoppertje spelen met weeskinderen. Wat ik als bijzonder opzienbarend acht is dat die side-questen wel degelijk wat toe te voegen hebben aan de verhaallijn. Dat kan niet bij elke rpg gezegd worden. Het spel bevat twee grote side-questen; eentje zorgt dat het verhaal tot een goed einde komt en de andere zorgt ervoor dat je de beschikking krijgt over diverse ultieme wapens. Maar voordat je aan die dergelijke zaken kunt beginnen is het vereist dat je bepaalde items verzameld. Een erg leuke side-quest is het verjagen van een klopgeest uit een oud verlaten landhuis. Meedoen aan een loterij is ook een van de opties die het spel te bieden heeft.

De kracht van dit spel, is de mix van twee werelden plus een schitterend gecre?erde sfeer, met een flinke dosis humor en sterk neergezette dialogen. Een leuke bijkomstigheid is dat het spel een link geeft naar een eerder gemaakte rpg van sacnoth, namelijk Koudelka. Doordat ik bekend ben met deze game gaf het mij een leuk gevoel van herkenning. Een compliment is daar zeker op zijn plaats. Wat het spel zeker een grote meerwaarde geeft zijn de kleine dingetjes die het bezit. Zoals een optie in het menu die Library heet, waarin je alle monsters en niet speelbare karakters die je tegen gekomen bent, nogmaals in volle glorie kunt bekijken. In 3D wel te verstaan. Zelfs allen items die je tegenkomt zijn voorzien van een klein verhaaltje. Het menu heeft ook en optie waarin nieuw ontdekte features uitgebreid worden uitgelegd. Of als je de extra moeite neemt om een nieuw ontdekt gebied helemaal te uitspitten, wordt je vaak beloond met nieuwe items.

Shadow Hearts is een rpg die mij opnieuw heeft laten genieten van het rpg-genre. Het is een game met een knappe verhaallijn, goed uitgewerkte personages en het spel beschikt over een zeer uitgebreide gameplay. Deze combinatie zorgt ervoor dat Shadow Hearts een rpg is, die lang een uitdaging blijft om te spelen.

Voorpagina - Meer Reviews