De RPG Mytholopedia #9: Gilgamesh

geschreven door Aure
Aure

Datum: 15-11-2006

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4

The RPG Mytholopedia deel 9
Gilgamesh

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Gilgamesh is zeker geen onbekende in de Final Fantasy wereld. Zijn eerste verschijning was in Final Fantasy 5, waar alles wat hij deed eigenlijk mislukte. In Final Fantasy 8 kwam hij terug, volgens sommigen zelfs rechtstreeks uit de dimensie waar hij vastzat in FF5. In deze game was hij een random Guardian Force, die aan het begin of middenin een battle kon verschijnen en een van zijn vier aanvallen kon doen ? Excalibur, Masamune, Zantetsuken of Excalipoor. In FF9 is hij een self-styled treasure hunter die je ranks geeft op basis van hoe vaak je steelt. In FFXI is Gilgamesh de leider van de dievenorganisatie Tenshodo, en hij speelt een rol in de storyline van Rise of the Zilart, het eerste expansion pack van de game. Een van de servers is ook naar hem vernoemd. Ook in de nieuwste editie, FF12, komt Gilgamesh terug ? als optionele baas met zwaarden uit de FF serie (zoals Cloud?s Buster Sword en Squall?s Gunblade).
In the GBA versies van de Final Fantasies is hij soms erbij gedaan als extra dingetje; in FF6 Advanced is hij een nieuwe esper, en in FFI&II: Dawn of Souls is hij wederom een treasure hunter.

Gilgamesh uit Final Fantasy V

Andere games

Gilgamesh is niet zo uitgebreid aanwezig in andere game series ? desalniettemin komt hij wel voor buiten de FF werelden. In Tales of Symphonia bijvoorbeeld is Gilgamesh een titel die Zelos kan verkrijgen. In Civilization 3: Conquests wordt de Sumerische beschaving geleid door Gilgamesh, en in Empire Earth is Gilgamesh een prehistorische Battle Hero.

Etymologie

Gilgamesh heeft geen speciale betekenis; het is een eigennaam uit het oude Sumerisch, zo wordt aangenomen. Aangezien er weinig bekend is over het Sumerisch, blijft het natuurlijk altijd giswerk.

Gilgamesh in de wereld

Gilgamesh is een mythologische figuur uit de Sumerische en Babylonische cultuur. De zogenaamde ?Epiek van Gilgamesh? stamt waarschijnlijk uit een tijd rond 2000BC ? dit maakt het een van de oudste literaire werken die bekend zijn, overgeleverd op een set van kleitabletten. Het is het verhaal van een koning van Uruk, een stad in zuid-Babyloni?, de zoon van de godin Ninsun en een mysterieuze vader genaamd Lillu, wat dingen kan betekenen als idioot, demon of hoge priester. Hij zou geregeerd hebben rond 2700BC.
Het verhaal van Gilgamesh is dat van een koning die op zoek gaat naar onsterfelijkheid, nu hij alles al heeft als koning, en vriendschap sluit, na een gevecht, met de ogenschijnlijk compleet verschillende Enkidu, een wilde man uit de heuvels die gecre?erd is door de goden ? Enkidu komt overigens ook voor in FF5 en 12 als hond-achtig hulpje van Gilgamesh. Samen beleven ze een aantal avonturen totdat Enkidu sterft in het verhaal op tablet 7. De rest van de epiek verhaalt over de gevoelens van verlies en verdriet van Gilgamesh, en de uiteindelijke realisatie dat onsterfelijkheid voor een mens niet met het lichaam bereikt wordt, maar door wat men nalaat; werken van cultuur en beschaving.
De epiek van Gilgamesh heeft waarschijnlijk veel andere verhalen be?nvloed, zoals de Odyssey van Homerus en de Bijbel ? in tablet 11 staat een verhaal over een enorme vloed, waarschijnlijk later toegevoegd aan de oorspronkelijke tien tabletten. De vloed is een terugkerend thema in vele mythologische verhalen, en Gilgamesh is een van de eerste uitingen hiervan.
Gilgamesh heeft naast games ook vele andere referenties gekregen in de popcultuur. Een greep hieruit: een anime serie uit 2003 genaamd Gilgamesh, een karakter uit het Marvel Universum (the Forgotten One) die claimt dat hij Gilgamesh is, een Japanse rockband genaamd Gilgamesh... Meer referenties zijn te vinden op Wikipedia.

Gilgamesh is een millennia oud karakter, maar is nog altijd terug te vinden in de hedendaagse wereld. Een sterk en tijdloos verhaal heeft ervoor gezorgd dat we hem terugvinden in series, muziek, en vooral games!

Voorpagina - Meer Features