De RPG Mytholopedia #8: Fenrir

geschreven door Aure
Aure

Datum: 05-06-2005

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4

Fenrir

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Fenrir loopt al een tijdje mee in FF, al neemt hij af en toe wel vakantie. Hij was te zien in FF6, waar hij een Esper was die je verdediging boostte. Hij nam even een korte break maar was in FF9 in volle glorie weer terug als een van de sterkste Eidolons die Eiko kon oproepen. Na weer een korte afwezigheid schitterde hij weer in FF11 met een eigen server en als (voorlopig nog) ultieme avatar.


Andere games

Fenrir is een bekend mythologisch beest en we zien hem dan ook veel terug. In Ragnarok Online, in het kaartspel van Yu-Gi-Oh, en onder zijn andere veelgebruikte naam, Fenris, vinden we hem in The myth of Fenris, Mythica Realms... Er is zelfs een Fenris Wolf Game Company! Erg populair dus.

Etymologie

De oorspronkelijke spelling van zijn naam is waarschijnlijk Fernir geweest; van ?fern?, dat zoveel betekent als de hel in het Oud Saxisch. Het komt van het Latijnse infernum, dat hetzelfde betekent. Het achtervoegsel ?ir (in de genitivus, -is) is populair voor mythologische figuren. De Noren draaiden de r en de n om en maakten er Fenrir (of Fenris) van; ze associeerden de hellehond met hun ?fens?, of moerassen. Best logisch eigenlijk.

Fenrir in de wereld

Fenrir komt uit de Noorse mythologie en is d? grote vijand van de Noorse goden. Hij is de zoon van Angrboda en de Noorse god van trucage en verraad Loki. Hij is een enorme wolf en groeide op tot een gevaar voor iedereen. De Noorse godenfamilie besloot dat Fenrir toch wel erg gevaarlijk werd; hij moest opgesloten worden zodat hij geen kwaad kon doen. Bovendien was er nog een voorspelling dat deze wolf het einde van de wereld zou inluiden.
Ze vingen hem met veel moeite en sloten hem op. Alleen de god van de oorlog, Tyr, durfde de wolf te voeden en verzorgen. Toen hij nog een pup was, was dit geen probleem, maar toen Fenrir opgroeide werd het lastiger. Ze moesten dus een betere oplossing vinden.
De goden daagden Fenrir uit: ze zeiden dat hij zo zwak was dat hij nooit uit hun kettingen zou kunnen breken. Fenrir, ijdel als hij was geworden, ging de uitdaging aan. Helaas voor de goden verbrak hij inderdaad alle kettingen die ze aan hem legden.
De goden, bang geworden, moesten nu trucs verzinnen om hem onschadelijk te maken. Ze gaven de dwergen, de beste smeden van die tijd, de opdracht een magische ketting te smeden die onbreekbaar was. De goden keken wel wat verbaasd op toen een dunne, zachte band door de dwergen werd aangeboden. Er werd ze verzekerd dat de band, Gleipnir genaamd, echt sterker was dan hij eruit zag. Hij was gemaakt van ongebruikelijke dingen: de voetstap van een kat, de fundamenten van een berg, een vrouwenbaard, de adem van vissen, de spieren van een beer en vogelspuug.
Fenrir, niet op z?n achterhoofd gevallen, vermoedde bij deze ketting wel een truc. Maar, hij wilde niet dat men zou denken dat hij zwak was, dus hij liet zich weer vastbinden. Op ??n voorwaarde: een van de goden moest zijn of haar hand in zijn bek steken, als teken van goede wil. Niemand wilde natuurlijk; ze wisten wat ze konden verwachten. Maar uiteindelijk stapte Tyr naar voren en deed zijn hand in Fenrir?s bek.
Hoe de wolf ook probeerde, hij kreeg de band niet kapot. Kwaad beet hij Tyr?s hand eraf als wraak. De goden waren echter zeer in hun nopjes (gelukkig gaan ze niet dood door bloedverlies of hondsdolheid) en brachten Fenrir naar het eiland Lyngvi, in het midden van het meer Amsvartnir (wat ?volledig zwart? betekent). Daar werd Gleipnir aan een ketting genaamd Gelgja gebonden, en die weer aan een rots genaamd Gjoll.
Helaas is dit niet het einde van het verhaal. Tijdens het grote gevecht aan het eind van de wereld breekt Fenrir eindelijk Gleipnir en vecht hij tezamen met de reuzen tegen de goden en dood Odin, het hoofd van de goden. Vidar, Odin?s zoon, neemt wraak door de wolf aan zijn kaken doormidden te scheuren. De grote veldslag als de wereld eindigt heet Ragnarok: de dag van de wolf.

Kortom, deze wolf wil je niet tegenkomen in een donker steegje ?s avonds! Een ware vechter en in de games gelukkig ook een goede summon in plaats van een vernietigende eindbaas. Een mytholopedia waardig!

Voorpagina - Meer Features