De RPG Mytholopedia #6: Phoenix
Game geschiedenis ? Final Fantasy
Phoenix is altijd de reddende engel in nood geweest in Final Fantasy. Op het nippertje, als iedereen dood is, komt deze summon aan om je te redden. In FF8 tenminste; in 5,6,7 en 9 is het een gewone summon die je moet oproepen voordat je het hoekje om bent. Vaak doet de vuurvogel er nog een schepje bovenop en deelt ook nog eens vuurschade uit aan de vijand.
Andere games
Phoenix is wel bekend in de gameswereld. In D&D is het een creature type, er is een Phoenix gamepad, er is een Phoenix Game Studio, er is een Xbox game genaamd Iron Phoenix, kortom: de vogel wordt zeker wel gewaardeerd binnen game kringen.
Etymologie
Phoenix komt uit het Grieks en is een eigennaam zonder betekenis. Oorspronkelijk is het Phoinix (in het Grieks dus). In het Nederlands wordt het meestal gespeld als Fenix, of Feniks.
Phoenix in de wereld
De phoenix is overal ter wereld bekend, zij het onder verschillende namen. Ik zal alle gevogeltes eens onder de loep nemen; te beginnen met waar de naam vandaan komt; Griekenland.
Griekse mythologie spreekt van een mythische vogel die bij de god Phoebus Apollo, de zonnegod Apollo, hoort. De Grieken dachten dat de vogel in Arabi? woonden, bij een koele bron. Als de vogel baadde, zong hij zo mooi dat de zonnegod Helios zijn wagen stopte om te luisteren. Helaas was er altijd maar een phoenix op de wereld.
Elke 500 of 1461 jaar (waarom de verschillende tijden weet niemand) voelt de phoenix zijn dood aankomen. Dan maakt de phoenix een nest van hout en steekt het in brand, en zet zichzelf erop. Uit de as van de vogel herrijst een nieuwe phoenix die de overblijfselen omhuld en tot een ei van as en mirre maakt, om het ei vervolgens op het altaar van de zonnegod in Heliopolis (Zonne-stad) te leggen. De Griekse feniks is veelal een adelaar, of andere roofvogel. Soms wordt ook de pauw als feniks-aanverwant genoemd.
Ook in Egypte was de feniks een bekend fenomeen; hier stond hij bekend als Benu. Ook hier wordt hij geassocieerd met de zonnegod (Re of Amon-Re) en symboliseert nieuw leven. De feniks roept een periode van rijkdom op. Soms wordt de vogel geassocieerd met de dood en wedergeboorte van Osiris. De Egyptenaren hebben hun feniks het liefst als een reiger.
Zelfs het Jodendom kent de feniks; hier wordt verteld dat de vogel zijn unieke, onsterfelijke status kreeg omdat hij Noah niet wilde lastigvallen toen die het al zo druk had met een zondvloed enzo. Dat werd de vogel in dank afgenomen en hij kreeg als beloning het eeuwige leven.
De Chinese Feng-huang is de Chinese versie van de feniks. Zij zien de feniks het liefst met het hoofd van een fazant en het achterwerk van een pauw.
De Hindus hebben ook een vogel; Garuda (ook welbekend). Aangezien er de volgende keer een mytholopedia over Garuda zal komen, zal ik hier nog niet zoveel over vertellen. Dat moet je dus de volgende keer maar lezen!