De RPG Mytholopedia #4: Ifrit

geschreven door Aure
Aure

Datum: 24-01-2005

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4
Screenshot 5
Screenshot 6
Screenshot 7
Screenshot 8
Screenshot 9
Screenshot 10
Screenshot 11

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Ifrit is een grote bekende in de FF serie. Ook hij zit er vanaf het begin in en kon altijd opgeroepen worden als trouwe summon. Interessant is dat je in een paar FFs hem eerst moet bevechten voor je hem kan gebruiken; FF6 en FF8 bijvoorbeeld. Hij heeft altijd als element vuur en is meestal de tegenhanger van Shiva, die we in het vorige deel van de Mytholopedia hebben gezien. In FF6 zien we ze bij elkaar; in FF8 laat Ifrit merken dat hij Shiva al wel eerder heeft gezien...
Kortom, Ifrit is een van de standaard Final Fantasy ingredi?nten. Maar hoe zit het nou verder met hem?
De eerste Ifrit uit Final Fantasy 3

Andere games

Zoek Ifrit op in Google en je krijgt alleen FF referenties. Zou hij dan ook, net als Shiva, alleen iets voor FF zijn? Schijn bedriegt. Ik loop iets vooruit op mijn stukje en zeg alvast dat Ifrit van Efreet is afgeleid. Als we daarop gaan zoeken komen we al uit op een stuk meer.
Het eerste wat bij mij opkomt is Tales of Phantasia. Ook hier was Efreet een summon, en wederom van vuur. In Ultima X is het ook een summoned creature, ook in andere Tales games komt Efreet voor. In Dungeons and Dragons is het een creature en in Magic is het zelfs een creature type.
Efreet (Ifrit) is dus helemaal geen ondergeschoven kindje maar wordt in allerhande spellen gebruikt. Shiva kan jaloers op hem zijn.
Een Magic the Gathering Efreet Ultima Online Efreet

Etymologie

Ifrit is afgeleid van Efreet, of Afreet, Afriet, of Afrit (nee, niet de Nederlandse afrit voor je auto). Het komt uit het Arabisch (het Midden Oosten dus) en het heeft te maken met mythologische djinnies, gemene in dit geval, die in de City of Brass woonden. Efreeti waren dus een soort geesten, demonen.

Ifrit in de wereld

Zoals je al bij de Etymologie zag, komt Ifrit uit het Midden Oosten. Daarbuiten wordt hij niet veel gevonden. In Moslim theologie is het de op een-na-krachtigste klasse djinn. Djinni zijn geesten die krachten kunnen geven aan mensen die ze oproepen; in het Engels staan ze beter bekend als genies. En zo vriendelijk als in Aladdin zijn ze niet: je moet eerst iets voor ze doen of ze aan je onderwerpen voor ze wensen vervullen.
In het Oude Testament staat dat Solomon een ring had waarmee hij djinni op kon roepen om voor hem te vechten. Als alternatief wordt er verteld dat hij ooit een djinni aan zich onderworpen had.
De Islam zegt dat, hoewel het gemene djinn zijn, ze toch het redden waard zijn als ze in nood zijn. Het geloof associeert djinni, en dus ook efreeti, met de woestijn; precies waar we een Final Fantasy vuurgeest zouden verwachten.
De hoogste djinn is Iblis, of Azazel; de duivel. Sommigen zeggen dat het lagere engelen zijn (dat komt een beetje overeen met de gevallen engelen uit de bijbel). Ze staan op een lager vlak omdat ze van vuur gemaakt zouden zijn en dus materieel zijn. Ze kunnen je straffen als je bij hun in het krijt staat en hen niet terugbetaalt...
Waar wonen ze? Perzische mythen zeggen dat ze in Jinnistan zouden kunnen wonen (echt waar!), anderen plaatsen de djinni in de Kaf, de bergen van emerald die de wereld omringen.

Onze Ifrit is een van deze djinni, en Squenix heeft ervoor gekozen hem te associ?ren met het vuurelement. Een logische keuze als je ziet waar ze allemaal mee geassocieerd worden. Een laatste punt om even te vermelden is dat hetzelfde bedrijf in de Mana series Jinn als wind-geest heeft gebruikt. Blijkbaar hangen ze bij Square een andere filosofie aan: Efreeti zijn vuur, djinni zijn lucht... ook al zijn efreeti een soort van djinn.
Hoe het ook zij, Ifrit blijft toch altijd een FF favoriet. En met goede reden!

Voorpagina - Meer Features