Terranigma

geschreven door Tomara
Tomara

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4
Screenshot 5
Screenshot 6

Developer: Enix Platform: Super Nintendo
Boxart
RPGstation score
9
Verhaal 9
Graphics 9,5
Geluid 9
Gameplay 9,5
Houdbaarheid 6,5

Mensen die mij een beetje kennen weten van mijn lichtelijke Terranigma obsessie. Mensen die het internet een beetje kennen weten ook dat ik niet de enige ben. Terranigma is ??n van die SNES RPGs uit het rijtje van Chrono Trigger en Tales of Phantasia, een toppertje dat voor aanzienlijke prijzen verkocht wordt, maar vooral bekend is in het ROM-circuit, omdat het zo zeldzaam is. De reviewer speelt echter met de werkelijke cartridge, dus leg die stenen maar weer weg.

De meeste mensen die zonder voorkennis aan Terranigma beginnen denken al snel dat ze een laagste rangs RPG voor zich hebben. Logisch, Terranigma begint ook niet denderend. Alles begint met een enorm vervelende jongen in het dorpje Crysta. Dit dorpje is afgesloten van de rest van de wereld en het is daarom ook logisch dat de jongen, Ark, zich doodverveeld. Dat zouden jij en ik ook doen. Hij jaagt wat kippen rond, gooit potten naar mensen, dieren en dingen etc. Een probleemjongere dus. Op een dag kan hij de verleiding niet meer weerstaan en opent hij een kist die was verborgen door de dorpsoudste. Niet veel later is hij door torens aan het rennen om de dorpsbewoners te redden en de wereld te herstellen. Dat is het eerste hoofdstuk, nog drie te gaan. Verwacht een uitzonderlijk verhaal voor een SNES RPG.

Terranigma is zo?n action RPG (net zoals zijn voorgangers Soulblazer en Illusion of Time), ??n van de weinige soorten RPGs dat Europa destijds ontvangen heeft. Dingen steken / slaan met A en daarna uitwijken werkt niet in deze game. Ark kan diverse manoeuvres uitvoeren en deze combineren. Spring bijvoorbeeld eens in de lucht, haal zo?n kwaadaardige vogel naar beneden met een spinnende beweging, hol daarna door naar dat rollende geval en slide het doormidden. De besturing is erg soepel en de knoppen zijn zo gekozen dat de verschillende aanvallen gemakkelijk te combineren zijn.

Er is ook magie te vinden, maar hier zal zelden gebruik van gemaakt worden. De nutteloze magie is eigenlijk het enige minpunt aan de gameplay. Aan jou de vraag wat je het meest stoort, nutteloze magie, of de afwezigheid van het systeem.

Grafisch is alles ook in orde. De achtergronden zijn aan de eentonige kant, maar dit wordt weer goed gemaakt met prachtige omgevingen en sprites. Het spel maakt gebruik van een aantal speciale mogelijkheden van de SNES, bijvoorbeeld Mode 7 voor de wereldkaart. Er zijn zelfs een soort van filmpjes te vinden. Dit mysterie van de aarde drijft de SNES naar zijn limiet en heeft daarnaast ook nog eens een mooie stijl, het is gemakkelijk een van de bestuitziende games uit zijn generatie.

Terranigma is typisch een RPG die op vrijwel alle fronten goed is, maar waarvan de ?grote namen? vrijwel onbekend zijn. Terranigma heeft prima muziek, maar ik heb nog niet genoeg aandacht aan de aftiteling geschonken om te weten wie het gecomponeerd heeft (foei!). Jammer, want de naamloze componist verdient net zoveel erkenning en lof als Mitsuda en zijn werk aan Chrono Trigger.

Het spel heeft een gemiddelde lengte voor een SNES RPG. Veel spelers zullen ongeveer 20 uur nodig hebben voor de eerste playthrough. Als je net zoals ik dit spel al ruim twintig keer gespeeld hebt, dan zul je ongeveer 15 uur nodig hebben voor een perfecte save.

Terranigma is een RPG die elke zichzelfrespecterende RPGamer eens gespeeld moet hebben. Deze RPG heeft ook nog eens een symbolische functie, het spel is niet uitgebracht in de VS, maar wel in ons arme Europa. Telkens als Amerikanen beginnen te wijzen en lachen vanwege de schaarsheid van RPGs in Europa, beginnen wij over Terranigma. Terranigma kan de Amerikanen, met hun Xenogears en Chrono Cross, laten treuren. Nu hoop ik dus dat iedereen zout in de wonden strooit en na het lezen van deze review fanatiek Terranigma gaat spelen. Ik mag dromen, niet?

Voorpagina - Meer Reviews