db_connect: included stuff. RPGstation, dé Nederlandse RPG resource - [Next Station: RPGstation]

Xenosaga Episode 1: Der Wille zur Macht

geschreven door JoopFOX
JoopFOX

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Developer: Namco Platform: Playstation 2
Boxart
RPGstation score
8,3
Verhaal 9,2
Graphics 9,5
Geluid 7
Gameplay 7
Houdbaarheid 7,5

Ruimteschepen, grote mech warriors, aliens, het is allemaal aanwezig in dit spel. Op moment van schrijven is de kans dat Xenosaga naar Nederland komt helaas erg klein, maar toch wil ik jullie laten weten wat ik van dit spel vind.

Xenosaga 1 is gebaseerd op deel 1 van de Perfect Works, de grote Xenosaga-bijbel. De andere delen zullen in de loop der jaren ontwikkeld worden, anders dan bij .Hack waarbij de hele reeks in ??n jaar tijd werd uitgebracht.

Het verhaal is heel mooi, en weet een goede sfeer op de speler over te brengen. Sommige cutscenes zijn aan de lange kant (ze kunnen oplopen tot een half uur) maar dat heb je er als Rpg-fan wel voor over, toch? De basis van de meeste Rpg's is het verhaal, dus toen ik hoorde dat er in dit spel heel veel nadruk op het verhaal lag was ik dan ook erg nieuwsgierig. Het verhaal is groots en erg goed, maar je zult wel moeten weten dat het verhaal onvolledig is.. Dit is ook logisch aangezien deel 2 het verhaal gewoon weer bij de draad oppakt, maar toch is het wel jammer te noemen dat het verhaal niet iets vollediger was, want je betaalt toch wel voor een heel product. Voor de rest wil ik over het verhaal zelf niet al teveel verklappen, maar het speelt zich dus in een soort Star Wars achtige omgeving af. Dit is natuurlijk wel heel vaag, maar je moet daarbij denken aan veel ruimteschepen, planeten en dergelijke.

De graphics zijn bijna perfect en dragen goed bij aan de sfeer. De characters komen een beetje 'animish' over, wat voor de meeste mensen denk ik absoluut geen nadeel is. Qua graphics denk ik dat het niet veel beter had gekund, persoonlijk vind ik het jammer dat men bij deel 2 een iets realistischere kant op gaat.
De muziek is gecomponeerd door niemand minder dan Yasunori Mitsuda. Jammer dat er bij dit spel bijna geen muziek is, wat in sommige momenten toch erg goed aan de sfeer kan bijdragen. Er zitten natuurlijk wel een paar goede nummers bij, maar dit is zeker niet ??n van Mitsuda's beste werken.

Het gevechtssysteem lijkt een beetje op dat van Final Fantasy X. Je vecht om beurten, er is dus niet iets van een ATB (Active Time Battle) systeem, maar de snelheid van je personages bepaald wel hoe snel ze weer aan de beurt zijn. Je kunt fysieke aanvallen en de zogenaamde 'Ether' aanvallen uitvoeren (soort magische aanvallen) en tevens kun je Ether gebruiken om een soort van spells uit te voeren. Ethers kun je bijleren door middel van de EP (Ether Points) die je na gevechten krijgt. Daarnaast kun je zogenaamde A.G.W.S gebruiken en opwaarderen, dit zijn een soort mecha's. Verder werkt Xenosaga met een soort systeem waarbij je AP kunt opsparen om zo een krachtigere aanval uit te voeren. Deze Techattacks zijn ook weer op te waarderen met de TP die je na battles krijgt. Hiernaast krijg je na elke battle ook SP, waarmee je skills kan leren (zoals bescherming tegen poison). Veelzijdigheid is er dus wel in het gevechtssysteem, al moet gezegd worden dat het niet ??n van de leukste en afwisselendste is. Toch blijft het een stabiel systeem waar geen ernstige missers te bespeuren zijn.

Xenosaga is geen lange game, de meeste mensen zullen er tussen de 25 en 30 uur over doen. Als je er van uitgaat dat hiervan ongeveer de helft verhaal is en de andere helft gameplay, is dit best weinig. Gelukkig zijn er een paar sterke minigames om dit minpuntje deels goed te maken. Het casino en de drillgame stellen niet veel voor, maar de A.G.W.S minigame en vooral Xenocard maken een hoop goed.

Xenosaga is een hele mooie game die desalniettemin een beetje onvolledig overkomt. Als Monolith erin slaagt het vervolg van de serie tot een goed geheel te smeden, is hier een echte 'Legacy' in the making, daar ben ik van overtuigd.

Voorpagina - Meer Reviews