db_connect: included stuff. RPGstation, dé Nederlandse RPG resource - [Next Station: RPGstation]

Ultima IX: Ascension

geschreven door Reggie
Reggie

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Developer: Origin Platform: PC
Boxart
RPGstation score
9
Verhaal 8
Graphics 9
Geluid 9
Gameplay 8,5
Houdbaarheid 9

Ultima IX is een klassieke fantasy roleplaying game met een zeer uitgebreid scala aan features en mooi's. Deze game is alweer het negende deel uit de Ultima serie en de allereerste gemaakt met een 3d engine.

Setting

Het hele verhaal draait om de wereld "Britannia" die gezet is in een middeleeuwse setting. Deze hele wereld is gebaseerd op een filosofie die gebruikt maakt van acht "Virtues" (deugden), genaamd "Honesty", "Compassion", "Valour", "Justice", "Sacrifice", "Honour", "Spirituality" en "Humility".
De Virtues zijn de rode draad waardoor iedereen in Britannia werkt en leeft en ze zijn ook hetgene waar het in deze game, en de meeste Ultima games, grotendeels om draait. Je kan het zien als een religie, of levensstijl.
Normaal gesproken zorgen de Virtues voor balans en vrede in de wereld. Het geeft de mensen een goed doel om naar te streven, een betekenis voor hun leven. Voor elke virtue is ook een stad die een Virtue vertegenwoordigd. De mensen van zo'n stad neigen ook vaak sterker naar hun Virtue. Bijvoorbeeld, de stad "Britain" is de stad van "Compassion" (medeleven). De mensen die hier wonen zijn ook zeer gesteld op het helpen van anderen en het steunen van zwakken. In de buurt van deze Virtue steden liggen ook Shrines (Altaren), in totaal acht, voor elk Virtue.

De speler

De speler speelt de rol van de "Avatar". Dat is de vleesgeworden vertegenwoordiger van alle Virtues en hij heeft Britannia in de vorige Ultima games vaak verholpen van allerlei soorten kwaad. Van oorsprong is de Avatar een jongen van de Aarde, die door de heerser van Britannia, "Lord British", naar Britannia werd geroepen om als idool voor de Virtues te dienen en het land te helpen. Lord British is overigens ook een aardling, die de Virtues bracht naar Britannia, toen het nog Sosaria heette.. maar dat is een ander verhaal.

De slechterik

De slechterik van dit verhaal is de "Guardian". Hij verscheen het eerst ten tonele in Ultima 7. De Guardian is een wezen van een andere wereld die met behulp van z'n evil knechten probeerde Britannia over te nemen. De Zwarte teleportatie poort waarvan hij vandaan kwam werd in Ultima 7 gesloopt door de Avatar en zijn vrienden. Een van die vrienden, Dupre, gaf zijn leven om de poort te sluiten. Het lukte de Guardian echter wel om de Avatar naar een andere wereld te sturen.. Pagan, Ultima 8.

Terwijl de Avatar probeerde Pagan uit te komen kon de Guardian dus zijn gang gaan in Britannia. Er verschenen acht pilaren in de buurt van de Virtue Shrines die de Virtues corrupt maakten. De mensen gingen begonnen het tegenovergestelde te doen van hun Virtue. Bijvoorbeeld in Britain, de stad van Compassion, beginnen de mensen elkaar te haten en sturen ze alle zieken uit de stad omdat die alleen maar overlast verzorgen..

Rond deze periode komt de Avatar uit Pagan en wordt hij opnieuw opgeroepen door Lord British om te helpen..

De Quest

De speler moet als de Avatar zorgen dat de pilaren verdwijnen en dat de Guardian voor eens en altijd wordt verwoest. Om dit te bereiken zal hij echter moeten verijzen (Ascend) tot een hoger wezen.. vandaar, Ultima IX: Ascension.

Features

De game biedt een ongeloofelijk grote wereld waar je je helemaal in kan kwijtraken. In de doos van het spel zitten ook een hoop dingetjes die je warm maken voor het spel zoals boeken over hoe de magie werkt (uitgebreid en leuk systeem), de geschiedenis en cultuur van de wereld, een stoffen wereldkaart en Virtue kaarten. Om eens een aantal mooie features op te sommen:

- Leef je in in de uitgebreide en ongeloofelijk mooie 3d wereld van Britannia. Bijna elk object kan mee worden geinteracteerd!

- Een makkelijk te gebruiken vechtsysteem met een hoop wapens die elk hun eigen special moves hebben

- Red de wereld van de Guardian en doe onderweg nog honderden miniquests om de mensen te helpen hun Virtues terug te krijgen!

- Uitgebreide Dungeon's die elk hun eigen karakter eigenschappen hebben. Van donkere met spinnenweb bedekte gangen, tot grote hallen en grotten!

- Honderden NPC's waarmee je een praatje kan maken en soms mini quests!

- Een mooi en uitgebreid magie systeem waarmee je je eigen spells kan verzamelen in in elkaar moet flansen

Ultima IX is een zeer mooie RPG voor de PC waar je uren plezier aan kan hebben. Je kan je echt inleven in de wereld waar alles zich in afspeelt en je bent constant bezig met interessante quests die wereld er bovenop helpen. Het enige wat minder is aan de game is dat hij veel last had van bugs, omdat het spel te vroeg was uitgebracht. Daarom is het aan te raden de patch down te loaden van internet zodat je hier geen last meer van hebt.

Voorpagina - Meer Reviews