Koudelka

geschreven door Lulu
Lulu

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Developer: Sacnoth Platform: Playstation 2
Boxart
RPGstation score
8
Verhaal 8
Graphics 7
Geluid 7,5
Gameplay 7
Houdbaarheid 6,5

Allerheiligen 1898. Een geheimzinnige jonge vrouw met paranormale krachten klopt aan bij een oud verlaten klooster, ze krijgt geen gehoor. Ze besluit vervolgens het oude lugubere gebouw binnen te sluipen. Daarbij stuit ze op de gewonde Edward, die haar probeert te waarschuwen voor het monster wat langzaam achter haar verschijnt?..! Zo wordt de start gemaakt voor deze nieuwe RPG van Sacnoth.

Als je je uit de bovenstaande benarde situatie gered hebt, heb je de gelegenheid om te gaan en staan waar je wilt. Al gauw kom je je eerste random battlle tegen. Deze gevechten gaan als volgt; elk personage komt om de beurt aan de beurt. Ten eerste heb je de mogelijkheid om je binnen een bepaald gezet cluster voort te bewegen. Dit is opgezet in verschillende vakken, tot hoe ver je jezelf kan voort bewegen hangt weer af waar je tegenstanders op het veld staan en waar jij en je teamleden staan. Om een klein voorbeeld te noemen: als een van je karakters "knock-out" is en de vijand gaat daar voorbij dan ben je niet meer in de mogelijkheid om je personage te genezen. Dit speelt vooral bij belangrijke eindbazen een rol. Vanzelfsprekend heb je de beschikking over fysieke aanvallen en het gebruik van magie, nadat je jezelf voortbewogen hebt op het veld. Het enige wat ik wel een beetje teleurstellend vond aan de battles zelf is dat het wat aan de langzame kant is en dat de makers om een of andere reden geen gebruik hebben gemaakt van achtergronden, maar gewoon een blauwe achtergrond op geplakt hebben. Dit heb ik niet als storend ervaren, maar ik vind het meer een kwestie van een spel niet goed afgemaakt hebben. Om welke redenen dan ook.

Verder heeft het spel de beschikking over een "Level-up" systeem. Elke keer als je een level-up gaat dan krijg je 4 exp, waarvan je zelf mag bepalen welke eigenschappen opgewaardeerd worden. Hoewel de personages een al vastgelegde basis hebben, kan je ze toch nog zelf vormen tot wat jij voor ogen hebt. Gedurende het spel vind je verschillende items en wapens die je op je personages kan gebruiken. Door deze wapens vaak te gebruiken gaan ze in levels omhoog. Dit geldt ook voor het gebruik van magie.

In Koudelka maak je gebruik van drie verschillende personages; de jonge medium Koudelka, de vrijgevochten Edward en tenslotte de zeer gelovige James. Elk personage heeft zo zijn eigen redenen om naar die verlaten aan de kust liggende klooster te komen. Het verhaal van deze personages wordt in de loop van het spel verder uitgewerkt, daardoor komt de karakterontwikkeling genoeg aan bod. In het begin bestaat het team uit 3 losse individuen en naar mate het einde in zicht komt kan men spreken van een hecht team. Over de grafische kwaliteit kan ik zeggen dat ze up-to-date waren voor de tijd waneer het spel uitkwam.

Een zeer belangrijk aspect van Koudelka is de muziek die gebruikt word. De muziek zet de horror/lugubere sfeer geweldig goed neer. Je hebt echt het gevoel dat je in een verlaten, eng, oud klooster rondloopt. Wat verder een leuk extraatje is dat je de mogelijkheid hebt om enkele ultieme wapens te halen door middel van goed te zoeken in het gebouw en door het gevecht aan te gaan met een zeer sterke gargoyle. Wat verder ook leuk is om te doen is het vinden van oude dagboeken en brieven van mensen die ooit geleefd hebben in dat klooster. Dit bevordert de intensie/kracht van het verhaal zelf.

Hoewel het spel een niet zo verschrikkelijk lange speelduur heeft, ongeveer zo'n 10 uur op zijn minst, zijn de makers toch in staat geweest een RPG te maken met prachtige tussenfilmpjes en een duister verhaal. Maar Koudelka is daardoor niet een mindere RPG. Het verhaal komt echt tot zijn recht in die 10 uur en heeft ook niet langer nodig. Koudelka is naar mijn mening een RPG die het waard is om te spelen. Of het voor iedereen geschikt is? Ik ben van de mening van wel, zolang je jezelf maar een beetje open kan stellen voor een RPG met een gothic/duister tintje eraan.

Voorpagina - Meer Reviews