db_connect: included stuff. RPGstation, dé Nederlandse RPG resource - [Next Station: RPGstation]

Beasts and Bumpkins

geschreven door Reggie
Reggie

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Developer: Electronic Arts Platform: PC
Boxart
RPGstation score
8
Verhaal 6
Graphics 7
Geluid 7
Gameplay 8
Houdbaarheid 9

Beasts and Bumpkins is een strategiegame in de trant van Settlers. Het is weliswaar niet echt een rpg, maar de stijl en wereld waar het in afspeelt past goed binnen het kader waarin de meeste rpggamers spelen.

De game is ontwikkeld in 1997 en werd uitgebracht onder een B-prijsje. De game is eigenlijk nooit echt populair geworden, wat enigszins jammer is. Het spel is inderdaad niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Warcraft 2 die zowel multiplayer opties als verschillende rassen bevat, maar het concept en de uitwerking van het spel maakt dit spel toch tot een juweeltje voor in je fantasy gamekast.

Het mooie aan de game is de vernieuwende kijk op het strategie genre. In de meeste games ben je meer bezig met de buitenwereld. Je wilt zo vlug mogelijk je basis uitbreiden zodat je direct kan beginnen met het uitvoeren van je taken en missies. Beasts and Bumpkins draait daarentegen meer om het uitbreiden en behouden van je bevolking. Vooral in het begin van het spel is de speler druk bezig met het zorgen voor je boertjes en boerinnetjes. Er moet worden gezorgd dat ze niet uitsterven en hen de ruimte geven om zich voort te planten. In dit spel worden nieuwe mannetjes niet gegenereerd met een barrak of basis, maar met ouwe rouwe seks. De boertjes hebben een huisje en een fijne omstandigheid nodig om lekker hun gang te kunnen gaan en nieuwe jongetjes en meisjes te creëren.
In de loop van het spel (in totaal 30 missies) krijg je de mogelijkheid om je mannen het leger in te sturen en er voetmannen van te maken; stoere jongens met knotsen. Later kun je daar weer ridders in harnas van maken en nog meer van dat soort uitbreidingen. Daarbij kom je nog problemen tegemoet die gaan van criminaliteit binnen je volk tot monsters en ziekten.

Grafisch gezien is het spel een beetje cartoonachtig/schattig in een Europese stijl. De omgeving oogt fijn en de geluidjes die soms uit de bewoners komen zijn ontzettend melig. Soms komt het voor het dat het hele volkje aan de diaree gaat en hoor je een hoop gepoept en geruft. Mannetjes roepen "Weheeej!!" als ze de daad in bed volbrengen en er word soms gescholden in slechte tijden. Voor al het slechte gedrag kan men trouwens later ook boetes geven die liggen tussen het geven van een geldboete tot de doodstraf. De doodstraf geven voor het uitschelden van mensen is mogelijk, maar zal niet gewaardeerd worden.

De (vooral in die tijd) aparte manier van kijken naar het strategie genre en de originele en goed uitwerkte manier van interactie met de gamewereld maakt het spel zelfs jaren later nog leuk om te spelen. Als je er in geïnteresseerd bent is het mogelijk de game te krijgen via internet (het is nu freeware). Een aanrader voor de regenachtige dagen!

Voorpagina - Meer Reviews