Okami

geschreven door Las
Las

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Developer: Clover Studio Platform: Playstation 2

Release: 09-02-2007

Met een klap komt het schilderij tot leven. Felle waterverfkleuren kleuren de omgeving en alles beweegt. In het midden rent een grote witte wolf op een groep monstertjes af, bewapend met een kwast.

Okami is een van de laatste spellen van deze generatie waar nog volop naar wordt uitgekeken. Het spel is ontwikkeld door Clover Studio, een studio opgericht door drie kopstukken van Capcom die creativiteit hoog in het vaandel hadden staan. De europese lokalisering van Okami zal het laatste project zijn waar het aan zal werken, waarna het in maart de deuren voorgoed zal sluiten.

Alhoewel het niet direct een RPG is, wordt het spel dikwijls gezien als het antwoord van de PlayStation 2 op de The Legend of Zelda-spellen. De grafische stijl sprak tot de verbeelding van velen en de trailers leken eenzelfde soort magische sfeer met zich mee te dragen.

Het spel is ontwikkeld door Clover Studio, een studio opgericht door drie kopstukken van Capcom die creativiteit hoog in het vaandel hadden staan. De europese lokalisering van Okami zal het laatste project zijn waar het aan zal werken, waarna het in februari de deuren voorgoed zal sluiten.

Jij kruipt in de huid van de zonnegod Amaterasu, die is herboren in de huid van een witte wolf. Aan jou de taak deze te leiden om het oude Japan te redden van een demonische vloek dat het land in zijn greep houdt. Waarschijnlijk is dit het werk van een achthoofdige serpent die honderd jaar geleden verslagen was maar weer terug lijkt te zijn.

Gelukkig staat Amaterasu niet alleen in diens queeste maar wordt er hulp geboden in de vorm van een klein mannetje wiens naam Issun is. Dit bijdehante ventje zorgt ervoor dat jij als Amaterasu kunt praten met leden van de bevolking. Het avontuur begint met het reinigen van het kwaad in een klein dorpje maar breidt zich al snel steeds verder uit.

Gelukkig heeft Amaterasu genoeg middelen tot haar beschikking, zo heeft ze bijvoorbeeld een paradijselijk instrument op haar rug dat fungeert als een zwaard. Toch is het meest unieke wapen de kwast. Met een druk op de knop verandert het speelscherm in een rol perkament en kun je met je kwast dingen op het scherm verven die allemaal een eigen effect hebben, zowel in gevechten als er buiten. Als je bijvoorbeeld een rondje in de lucht verft, zal het als zon gezien worden en zal de nacht in dag veranderen. Ook kun je strepen trekken over vijanden, zodat Amaterasu ze doormidden splijt. Er zijn vijftien van dit soort technieken die je elk weer anders kunt gebruiken binnen of buiten het gevecht.

Toch heeft het spel ook nog een grote RPG-factor. Door goede daden te verrichten, verdient Amaterasu namelijk 'praise'. Dit is een ander woord voor de bekende 'experience points' en hiermee kun je de wolf sterker maken naar jouw eigen inzicht. De goede daden zijn erg divers, van mollen meppen tot bomen nieuw leven in blazen.

Okami staat bekend om de aparte graphics, alles ziet eruit als een waterverfschilderij. In beweging ziet het er echt heel mooi uit en het brengt zeker een unieke sfeer met zich mee. Alhoewel deze stijl qua graphics nu niet meer weg te denken is uit Okami, waren de makers het in eerste instantie niet van plan. Volgens de eerdere planningen zou het spel er fotorealistisch uit moeten zien, maar dat was deze generatie nog niet mogelijk. De uiteindelijke stijl volgde na experimenten van de lead artist met waterverf.

Ondanks dat het geen zuivere RPG is, vind ik persoonlijk dat Okami een spel is om in de gaten te houden. De meeste RPGfans hebben toch wel wat met Japan dus zullen ze zich zeer zeker kunnen vinden in de setting van het spel. Mede door de grafische stijl heeft het spel echt iets magisch, iets unieks. De vergelijking met de The Legend of Zelda-serie lijkt niet erg vergezocht, aangezien ook Okami je een grote droomachtige wereld biedt waarin je veel vrijheid zult hebben. Het spel is nu al bijna zo'n vier maanden uit in Amerika maar zoals gewoonlijk zullen wij als europeanen nog even moeten wachten tot februari.

Voorpagina - Meer Previews