Grandia 3

geschreven door Master Sephiroth
Master Sephiroth

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4
Screenshot 5

Developer: Square-Enix Platform: Playstation 2

Release: nog niet bekend

Introductie

Hallo beste mede rpg fans ik ben Stevie v.d. Laar maker van de Final tear reeks, dit is mijn eerste preview over het derde deel van de populaire Grandia reeks. Deel 1 kwam op de playstation 1 uit en het spel was voor veel mensen een super leuk spel (al was ik zelf niet zo onder de indruk van de game). Daarna kwam deel 2 uit op de dreamcast, die helaas door het slechte succes van de Dreamcast niet echt populair is geworden (terwijl het een goede game was). Daarna is Grandia 2 ook nog op de ps2 en als laatste op de pc uitgebracht. Maar pas geleden is Grandia 3 uitgekomen in Amerika. Ik weet niet of hij ook in nederland zal uitkomen. Ik hoop natuurlijk van wel zodat meer mensen van dit spel kunenn genieten.

Verhaal

Grandia 3 gaat over een blauwharige jongen Yuki die een passie heeft voor vliegen. Zo heeft hij in zijn eigen dorp een grote garage waar hij vliegtuigen maakt. Bij deze garage zit ook een groot vliegtuig launch basis waarmee hij de vliegtuigen die hij maakt lanceert. Yuki's grote voorbeeld is Schmidt die een heel beroemde piloot is die voor het eerste vloog. En hij begon net als yuki al vanaf kleins af aan met het proberen te vliegen. Als je het spel begint kun je zien dat het vliegtuig dat Yuki heeft gemaakt al de 19e is en dat hij de anderen niet echt lang boven de grond heeft kunnen houden.

Verder heeft Yuki een moeder, Miranda, die er naar mijn mening toch iets te jong uitziet voor een moeder. Als alle moeders zo zijn lust ik er ook zo eentje ;) Anyway, zij houdt een beetje Yuki in de gaten zodat dat hij geen gekke dingen doet.

Game op zich

Grandia 3 bevat 2 DVD?s, je zal zeggen dat dit betekend dat dit een hele grote game is. Maar dat valt over het algemeen erg tegen. Ik heb zelf het spel nog niet uitgespeeld (ben op de 2e dvd) maar ik heb gehoord dat sommige mensen het spel binnen 20 uur hebben uitgespeeld. En dat vind ik wel heel erg summier voor een rpg game. Hij is in ieder geval een stuk kleiner dan zijn 2 voorgangers. Een heel groot voordeel van de game is dat hij een stukken moeilijker is dan zijn voorgangers. Ik vond echt dat Grandia 2 veel te makkelijk was. De meeste bazen waren een lachertje. Dat is bij deel 3 wel wat anders. De baas gevechten duren al sowieso erg lang en daarbij zijn ze erg pittig en dat merk je al meteen in het begin. Zelfs de gewone vijanden zijn soms erg sterk. Het spel is soms even moeilijk als mijn eigen spel Final Tear 1 (de gene die ft1 hebben gespeeld weten hoe moeilijk dat is :P)

Gevechtssysteem

Het gevechtssysteem is erg cool in Grandia 3, het lijkt heel veel op die van 2 maar dan met veel meer functies. Je kan zoals gewoonlijk spells casten en special skills gebruiken. Dit keer moet je de spells kopen in de winkels. Je kan ook de spells extracten van Mana eggs. En later kan je deze met elkaar fusen om nog betere eieren te maken om daaruit weer betere spells te extracten. Je kan ook de eieren equippen, dit versterk de spells op een bepaald element. Het is dus de bedoeling dat je een soort balans hierin vind. Je hebt ook de special skills deze gebruiken sp. Sp verdien je automatish, je hebt een balk en die kan in het begin maximaal 100 SP hebben. Zolang je nog genoeg SP hebt kan je special moves gebruiken. Hoe deze SP word gevult is me nog niet geheel duidelijk. Maar het helpt niet om naar een inn te gaan of items te gebruiken. Zoals gewoonlijk heb je ook weer een combo commando en een critical. Combo is een gewone aanval en met critical kan je een actie cancelen van een vijand (wat heel handig is als die een spell aan het casten is) Een ander leuk nieuwtje is het arial combo systeem. Hierbij slaat 1 speler met critical een vijand in de lucht en de andere speler doen dat een combo op die vijand die in de lucht zit. Hierdoor doet je meer damage en vijanden droppen hierdoor betere items en meer geld.

Graphics

De graphics van grandia 3 zijn erg goed, de omgevingen zijn groot en super gedetaillieerd. Zo kom je op een gegeven moment op een berg en je kijkt dan op de zee. Dat ziet er erg mooi uit want dan zie je gewoon de zonnestralen op de zee fonkelen. De characters zien er zelf ook erg goed uit: er is goede belichting en expressies op de gezichten van de characters zijn erg goed. Het enige minpuntje is dat de game soms erg blokkerig is. Je ziet vaak aan de randjes van caracters en huizen yaggies (haaie tandjes) maar dit vind ik ook wel logisch aangezien ps2 geen anti-aliasing bevat.

Muziek en voice acting

Over de muziek ben ik wat minder tevreden. Over het algemeen vind ik dat de grandia spellen nou niet echt de beste soundtrack hebben en deel 3 doet hier nog een schepje bovenop. De meeste liedjes zijn nog te doen maar sommige zijn hooguit belachelijk irritant (zelfs nog op mijn dure surround installatie) Zo kom je op een gegeven moment in een desert town: Nou ik begrijp niet dat de makers zo'n irritant liedje in de game durven stoppen. Dat lied is zo dom dat is echt niet te filmen. Ook wat behoorlijk irritant is dat sommige liedjes harder in volume zijn dan andere. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de gevechts muziek zachter is dan de field muziek en de intro muziek is weer een stuk harder.

De voice acting is niet slecht, ik vind dat de voice acting goed overkomt en het past goed bij de caracters die ze spelen.

Conclusie

Grandia 3 is een zeer leuke game, ik persoonlijk vind hem iets beter dan zijn voorgangers. Het is erg jammer dat de game erg veel steken laat liggen door de slechte soundtrack. He gevechts systeem en het verhaal lijken met tot dusverre goed genoeg. De characters zijn interessant en cool en zijn verschillend genoeg. Wat heel erg grappig is is de humor. Deze is vaak erg leuk gevonden en is zelden achterhaald of voorspelbaar. Daarbij doet deze game me denken aan een meisje dat ik leuk vond. Zo komt haar naam er in voor in een casino. En heel veel dingen die met haar te maken hebben zitten in de game. Dit was voor mij best wel even een moment van wow das toevallig :P

Voorpagina - Meer Previews