Final Fantasy XI

geschreven door Sizero
Sizero

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4

Developer: Square Enix Platform: PC

Release: 16-09-2004

Final Fantasy 11 zal het eerste deel uit de hele serie zijn die online gaat. Zal dit deel een perfecte conversie van off-line naar on-line zijn of zal dit een éénmalige uitstapje zijn?

Het spel begint met het kiezen van je character waarbij je de verschillende eigenschappen kan kiezen zoals het ras. Daarnaast zal het oude jobsysteem weer terugkomen. Dit houdt in dat je zelf kan bepalen wat de specialiteit is van je character.

Je kunt in FFXI uit 5 verschillende rassen kiezen: de Humes (Humans), Elvann (Elves), Tarutaru (dwergachtige wezens), Mithra (katachtigen), en de Galka (Beer achtige wezens). Ieder ras is vrij om een keuze te maken uit het zes basic classes en negen advanced classes. Later in het spel zal je op bepaalde momenten in het spel de mogelijkheid verkrijgen om van class te veranderen. De vijftien verschillende classes waar je uit kan kiezen zijn de klassieke Final Fantasy classes zoals de dragoon, de red mage, de Ninja enz.

Het spel speelt zich af in de wereld van Vana'diel. Een wereld met een eigen geschiedenis over het ontstaan daarvan. Het gedeelte van Vana'diel dat je kunt verkennen bestaat uit drie landen: Bastok, San d'Oria, and Windurst, die elk avonturiers inhuren om de gebieden van Vana'diel te veroveren. Als speler kun je je aansluiten bij ieder van deze landen. Naast de normale wezens die rondlopen in de wereld van FFXI zijn er ook de zogeheten beastmen, die voornamelijk als de monsters van het spel dienen.

Een groot minpunt van het spel is dat het niet mogelijk is om je server te kiezen. Dit betekent dat je constant op een willekeurige server terechtkomt en met 28 servers kan het wel even duren voor je aangekomen ben op de server waar je wilt zijn. De enige manier om dit te doen is door ingame een world pass te kopen, waardoor je op een bepaalde server geregistreerd kan worden. Hoe meer mensen een world pass kopen voor een server, hoe meer de world passes gaan kosten. Gelukkig moet je de world passes met gil betalen (de munteenheid van Vana'diel).

In FFXI is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Zo is het mogelijk om een team bij elkaar te gaan scharrelen. Om dit goed mogelijk te maken bestaat er een chat-systeem waarmee een speler om hulp kan vragen of gewoon gezellig kan gaan kletsen met andere spelers.

Net als in alle andere Final Fantasies gebruikt FFXI ook een turn-based systeem. Dit houdt in dat er om de beurt wordt aangevallen. Zo worden de gevechten natuurlijk nooit erg spannend en blijven ze vrij eentonig. Daarom heeft Square een paar leuke features verzonnen die je kunt gebruiken. Zo heb je magie en skills, die laatste kunnen soms bepalen wat voor wapen je character draagt. Heb je uiteindelijk genoeg ervaring met een wapen, dan leer je voor dat wapen een speciale vaardigheid.

Een van die skills is de zogenoemde item creation skill. Hiermee kan de speler zelf items maken, maar voordat je daaraan kan beginnen moet de speler zich aansluiten bij een zogeheten guild. In FFXI zijn guilds niet een soort club waar spelers zich bij aan kunnen sluiten, maar een soort iets waar je jezelf moet aanmelden om van de item creation skills gebruik te kunnen maken. Om bij een guild te mogen moet wel weer wat gil betalen. Helaas zijn niet alle guilds geschikt voor alle classes, omdat mages bijvoorbeeld geen zware armour kunnen dragen, is het dan ook niet verstandig om je aan te sluiten bij een blacksmith guild.

Je hebt in dit spel ook te maken met missions en quests. Missions zijn normale opdrachten waarmee je verder gaat in het verhaal, terwijl quests opdrachten zijn die geen invloed hebben op het verhaal zelf, maar meer bedoeld zijn om extra geld, items en/of experience te verkrijgen. Het is onbekend of het mogelijk is om het spel uit te spelen is, maar als dit het geval is zou dat uniek zijn voor een MMORPG.

Natuurlijk draait het in FFXI niet alleen om de gevechten, maar bestaat er ook nog een hele wereld om te verkennen. Zo zijn er genoeg mini-games zoals vissen, koken, mijnen, het is allemaal mogelijk. Vooral het mijnen kan erg goed van pas komen, omdat je dan ores uit de grond haalt waarvan bepaalde items kunnen worden gemaakt. Dit mijnen en vissen zagen we al eerder in de online RPG Runescape.

Spelers van Final Fantasy 9 zullen zich het kaartspel wel herinneren. Dit kaartspel zal een terugkeer maken in FFXI, maar om dit spel te kunnen spelen zal je naar een andere server moeten gaan. Het nadeel hiervaan is dat je er extra voor zal moeten betalen. Helaas is er nog maar weinig bekend gemaakt hierover. Dit zal wel een punt zijn dat zal worden besproken in een toekomstige review van dit spel.

Iedere speler heeft een moghouse. Dit kun je beschouwen als je eigen huis, met een soort bediende erin. Die bediende is dan een mog, dat een afkorting is van een moogle. Je Moogle regelt alles voor je. Zo is hij een bank, verzorgt hij je planten en decoreert hij je huis. Je moogle klinkt misschien onbelangrijk, maar schijn bedriegt. Je moogle is de enige die je job kan veranderen.

De PC-versie van dit spel is al uitgebracht in de VS. Helaas zal het nog even duren voordat de PC en Ps2 versies hun opwachting hier in Europa zullen maken. De Ps2-versie zal gelijktijdig met de harde schijf van de PS 2 verschijnen, dat nodig is om FFXI te kunnen spelen.

Voorpagina - Meer Previews