Frog over: Europa wordt genaaid

geschreven door Frog
Frog

Datum: 10-12-2006

Achterlijk! Zo noemen we het. Waarom zijn wij altijd de lul? Dat zijn gedachtes die nu even in mij opkomen. Elke keer weer flikken ze het ons! Er is een periode geweest dat ik er nog nuchter over sprak, maar vandaag ben ik boos. Voordat jullie al een busje inclusief dwangbuis aan het regelen zijn voor me, zal ik mezelf maar verklaren.

Vandaag is het 8 December. Jawel, de launchdag van de Nintendo Wii. Al maanden stroomt het internet vol met berichten dat de Wii een launch zal hebben met weinig units. "Flauwekul," dacht ik toen. "Hoe kun je als bedrijf zo na?ef zijn en een klein aantal Wii's verschepen?" Ok, Europa is natuurlijk voor een distributie erg duur.
Neem nou een spel als Suikoden 3. Dit spel is niet uitgebracht in Europa. Ikzelf denk dat we enkele van onze buren daarvoor de schuld mogen geven en dat komt vooral door hun constante houvast aan de eigen taal. Alle spellen in Duitsland zijn in het Duits. Alle spellen in Frankrijk zijn in het Frans. En niet elk bedrijf ziet brood in het vertalen van een spel voor elke 100.000 units die ze mischien daar kunnen verkopen. Het is geen zekere markt. Natuurlijk is het voor Square een optie, gezien ze een naam hebben met Final Fantasy - maar een underdog als Suikoden kan al snel het onderspit delven.

Maar dit maakt nog niet goed wat mij vandaag overkomen is. Het was 9 uur in de ochtend. Met een ferme por in mijn zij werd ik wakker gemaakt door mijn vriendin, die half slaperig naar de wekker wees. Ik sprong uit bed, kamde mijn haren met mijn vingers en drukte nog net snel mijn lenzen in mijn ogen, alvorens ik op mijn fiets sprong om mij te haasten richting de MediaMarkt. Ik had een pre-order, natuurlijk. Maar deze werd niet geleverd op de launch. De dag ervoor had ik al meerdere malen gebeld met de Klantenservice van Bol.com, waar mijn pre-order stond. En na lang smeken en zeuren kreeg ik het te horen. Een bedrijf als Bol.com kreeg 35 Wii's van Nintendo. Een bedrijf als de MediaMarkt kreeg rond de 15 Wii's per filiaal. Een gameshop met 500 preorders kon deze dag maar 10 Wii's uitreiken.

Toch, met goede hoop snelde ik naar de stad om te kijken of de MediaMarkt ze nog had. Ik was niet alleen. Om mij heen stonden andere jagers opzoek naar hun prooi. Elk oogcontact was een blik van concurrentie. We stonden allemaal voor ??n doel; niet als team, maar als vijanden. Ik had niet veel kans om snelheid te maken, maar mischien was ik breed genoeg om mijn tegenstanders aan de kant te duwen. Half 10 en de deuren schuiven open. Met ferme stappen betrad ik de winkel en al snel merkte ik op dat ik de trap beklom naar boven. Ik liep op een roltrap! Waanzin! Een roltrap is gemaakt om lui op te zijn, maar toch maakte ik voor deze ene keer een uitzondering. Ik keek om me heen. Er liep maar ??n iemand voor mij, die toch net iets sneller was. Half uitgeput keek ik door de gangen van de MediaMarkt en merkte al snel een ophoping aan medewerkers op ??n punt. Daar moest het zijn! Daar moest ik wezen! Als het echt zo was dat de MediaMarkt maar 15 Wii's had, dan zou ik, als tweede binnenkomer in de winkel, deze dag triomferen met een Wii in mijn hand. Daar stonden ze. Nog een paar stappen. Daar was ik, maar waar waren zij? Vragend keek ik de medewerker aan en hij glimlachte. Het was een vuile lach, dat kon je van mijlen ver al ruiken. Een sadist, dat was hij. "Opzoek naar de Wii? Heb je gereserveerd?" De woorden kwamen hard aan. Ik zei niets terug. Het enige wat ik kon doen was mijn hoofd schudden. Een nederlaag voltrok zich deze ochtend. Langzaam daalde ik weer af van de roltrap, teruglopend in de stromende regen. De toon was gezet voor de dag. Natuurlijk heb ik het nog geprobeerd bij de rest van de winkels, maar allen moesten mij met een negatief antwoord weer de regen in sturen. Er was maar ??n ding goed aan deze dag en dat was de XXL Hotdog van de Hema met mosterdsaus! Ik heb nog nooit zo genoten van een broodje van de Hema als deze dag. De leegte die de Wii had achtergelaten werd gevuld met hemelse smaak van de mosterdsaus.

Ik zal jullie de rest van mijn schranspartij besparen, maar ik ben kwaad. Furieus! Hoe kan een bedrijf zo ontzettend falen. Je weet dat er veel pre-orders zijn, maar toch geef je maar een zo bijzonder lage oplage. Natuurlijk zijn er de fanboys die hun Nintendo blijven verdedigen met leuzen als: "Ja, maar er is altijd een tekort bij een launch." Amerika heeft een geweldige launch gehad, Japan heeft een geweldige launch gehad, maar wat krijgen wij? Juist. Bedankt, Nintendo!

PS: Nu ik dit artikel update kan ik jullie melden dat er nog altijd geen Wii bij mijn TV staat. Ik heb ondertussen wel een indictaite gekregen van Bol.com en zij verwachten dat ik eind 2006 wel een Wii heb, maar garanderen niets. Bedankt Nintendo.

Voorpagina - Meer Features