Wild Analyse: Charmander

geschreven door Las
Las

Datum: 19-11-2006

Charmander

Herkomst + Habitat


Charmander's naam is een samenstelling van de woorden 'char' (Engels voor verbranden!) en 'salamander' (Engels voor salamander!) In het Nederlands wordt de charmander ook wel Verbrandemander genoemd.

Ontdekt tijdens de middeleeuwen stonden ze eerst een hele tijd bekend als babydraakjes. Dit had ten gevolg dat er tijdens die periode velen zijn afgeslacht door koene ridders, die vochten voor de eer van hun liefjes en het rectificeren van hun mannelijkheid. Vaak werd de staart afgehakt ter bewijs van deze daad. Men vond het toentertijd belachelijk en ego?stisch van de charmanders dat ze geen compromis wilden sluiten om gedeelten van de staart af te geven aan de minder dappere ridders in ruil voor een extra beetje veiligheid.

Door al deze narigheid voelden de charmanders zich gedwongen te verhuizen naar andere gebieden. Ze reisden af naar de bergen, een vulkaan werd gezien als de jackpot voor deze hagedisachtige wezentjes. Deze plaatsen bevolken ze nu nog steeds.

Uiterlijk


Charmander-Char!


Over de tijd heen is het uiterlijk van de charmander vanzelfsprekend naar zijn leefomstandigheden veranderd. Door de grote drakenjacht tijdens de middeleeuwen zag hij er valser uit en had een veel grotere vlam om zijn staart. Dit was er vooral als afschrikkende factor voor de ridder. Aangezien de charmander na zijn verplaatsing ineens veel minder hoefde te vluchten, was er een periode waarin ze wat dikker werden. Later nam zijn lichaamsmassa weer af en kromp de vlam naar zijn huidige grootte. Tegenwoordig begint hij zelfs de kunst van het dansen onder de knie te krijgen.

De charmander is ook wel eens in een geel/lichtoranje kleur gezien, maar dit is uiterst zeldzaam.

Aard


Vanwege de jaren van vervolging in de middeleeuwen en de vlam aan zijn staart die koste wat het kost brandende moet blijven, is de charmander van nature erg voorzichtig en geduldig. Dit betekent echter niet dat hij schuw is, integendeel. De charmander is erg loyaal aan zijn vrienden en gaat desnoods voor ze door het vuur. Vanwege zijn moed zal hij altijd de eerste zijn die de strijd ingaat. Het hagedisje is ook erg zorgzaam, voor zowel vriend als vijand.

Bijzonderheden + Gebruik


Het meest bijzondere aan de charmander is zonder twijfel zijn staart. Of beter gezegd, de vlam die aan het uiteinde van de staart brandt. Deze heeft vele functies. Zo geeft de grootte van de vlam aan hoe gezond de charmander is, bij een zwakke vlam is hij ongezond of kan hij zelfs in levensgevaar zijn. Bij gezondheid verschijnt er een grootse vlam, zelfs regen weerhoudt dit niet. Ook is de vlam een indicatie voor zijn emoties. Als de charmander zich prettig voelt beweegt de vlam rustig mee met de wind en bij woede brandt de vlam intensief. Het doven van de vlam betekent het eind van zijn leven.

Water of regen is niet direct een gevaar voor de vlam op de staart. Regen verdampt op de hete vlam en zolang hij niet voor langere tijd bloot wordt gesteld aan water, kan het niet direct kwaad.

Charmanders worden al meteen geboren met de vlam aan de staart en staat daarmee synoniem met hun leven. Onbekend met vuur branden de baby charmanders zich dikwijls aan hun eigen staart. Ook mensen die de schattige charmander willen knuffelen, hebben hier nogal eens last van.

In de hedendaagse tijd wordt de charmander heel anders gebruikt dan vroeger. De meestgebruikte functie van de charmander is zijn warmte. De vlam maakt verwarming en haarden overbodig. Ook is de hij onbetaalbaar wanneer je zonder aansteker of lucifers zit en een vlammetje nodig hebt.

Voorpagina - Meer Features