De RPG Mytholopedia #5: Ramuh

geschreven door Aure
Aure

Datum: 22-02-2005

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4
Screenshot 5
Screenshot 6
Screenshot 7

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Ramuh is de oude wijze man, een ander clich? dat zich vaak voordoet in RPGs. In Final Fantasy belichaamt hij Thunder en dat maakt hem meestal de tegenhanger van Leviathan; in de games zelf is er weinig van te merken, desondanks. Ramuh is ook een stamgast in de FF-serie; ook hij zit er vanaf het begin in. Het leek er even op dat hij in Final Fantasy 8 met vroeg pensioen was gegaan toen Quezacotl het van hem overnam als Thunder summon, maar in FF9 was hij gewoon weer terug. Final Fantasy 10 had geen behoefte aan een oude wijze man (die hadden ze al genoeg) dus hier werd Ramuh aan de kant geschoven voor Ixion. In FF11 is hij echter terug (en een van de pittigste summons om te verkrijgen!).
De eerste Ramuh uit Final Fantasy 3 Ramuh uit Final Fantasy 6

Andere games

Helemaal niets! Ramuh is een uitzonderlijk uniek fenomeen alleen in Final Fantasy. Vooruitlopend op Etymologie kan ik zelfs stellen dat er van Rama geen spellen zijn gemaakt. Natuurlijk heb je dingen als Bowl-o-Rama enzo, maar het lijkt me niet dat die gebaseerd zijn op de godheid!

Etymologie

Ramuh is een verbasterd woord, zoals zoveel Final Fantasy summons verbasterde namen hebben. Eigenlijk heet hij Rama; dit woord is een eigennaam zonder verdere betekenis (al wordt hij soms wel Rama de Maan genoemd; dit is Ramachandra in het Hindu).

Ramuh in de wereld

In dit (voor mij) interessantste gedeelte van elke mytholopedia kan ik uitwijden over hoe Ramuh, of Rama, in de wereld staat.
Rama is een Hindu godheid; liever gezegd, een verschijningsvorm, of avatar van een godheid. Inderdaad, avatar is ook de naam van een FF11 summon. Het is Vishnu die hier ter sprake is. Vishnu, de beschermer, is een van de drie goden in de Hindu drie-eenheid (Vishnu, Brahma, Kali). Vishnu is de beschermer en, zo wordt gezegd, is in 10 avatars op de wereld verschenen. De bekendste kennen jullie wel; Boeddha en Krishna. De tiende avatar, Kalkin, is nog niet verschenen, maar zodra dat gebeurd zal de tweede vloed de wereld overvallen, zo wordt verteld.
Rama is de zevende avatar van Vishnu en komt na Parasurama. Je verwacht een relatie en die is er in zekere zin ook wel; Parasurama leefde nog toen Vishnu herincarneerde en moest al zijn krachten (om het maar simpel te zeggen) aan Rama geven omdat zijn avatar-missie over was.
Rama is de held in een Indiaas verhaal; de Ramayana (het verhaal van Rama). Hij wordt geboren als de prins van Ayodhya en hij maakt veel gevaren mee, zoals verbannen worden naar een donker bos, zijn vrouw, Sita (niet die zangeres; op afbeelding laatste screenshot rechts van Rama), wordt gekidnapt door een demon en hij moet haar terughalen met behulp van Hanuman, een andere Hindu godheid. Uiteindelijk wordt hij koning van Ayodhya gekroond.

Voorpagina - Meer Features