De RPG Mytholopedia #2: Leviathan

geschreven door Aure
Aure

Datum: 24-11-2004

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Leviathan kent een rijke Final Fantasy historie: hij kwam eerst aan bod als een summon in FF3,4,5 en 7, later was hij een Guardian Force in FF8 en een eidolon in FF9. In Final Fantasy XI is het de naam van een server en tevens een van de verkrijgbare avatars. In FF Tactics was hij ook een van de summons. Des te meer reden om hem verder uit te zoeken.
De eerste Leviathan uit Final Fantasy III!

Andere games

Ook in andere games is Leviathan voorgekomen: in het kaartspel Magic: The Gathering is hij een creature en in Knights of the Old Republic is Leviathan de naam van admiraal Saul Karath?s vlaggenschip. In Unreal Tournament 2004 is Leviathan de naam van een voertuig.
Magic the Gathering kaart van Leviathan

Etymologie

Leviathan komt uit het Hebreeuws, oorspronkelijk Livyathan; het betekent gedraaid, opgerold.

Leviathan in de wereld

Leviathan is het meest bekend als een Bijbels monster. Er gaan verschillende verhalen over hem de ronde: hij zou een chaotisch monster zijn, een krokodil, een slang, een walvis, of zelfs een dolfijn. De enige overeenkomst is dat het een zeewezen is. Later werd Leviathan zelfs genoemd als een demoon die op de Dag des Oordeels wordt vernietigd.
In andere verhalen zou God de slang en zijn rivaal, Behemoth, slachten en de huid van Leviathan gebruiken om een tent van te maken waaronder men een feestmaal zou eten van het vlees van de beesten.
Demonologie breidt een beetje voort op dit idee; een leviathan is volgens demonologen een waterdemon, een grote leugenaar die mensen kan bezitten.
In andere religies komt een soort van Leviathan ook voor: in Canaanitische mythologie komt er een monster genaamd Lotan voor, een vliegende slang, die gedood wordt door Baal. De Ugaritische god van het kwaad is ook iets wat op een Leviathan lijkt.
In de moderne tijd wordt de naam vaak gebruikt als inspiratie; niet alleen in games. In 1989 werd er een film gemaakt, die Leviathan heette; er zijn boeken geschreven zover terug als 1651 en recent als 1992 met de titel Leviathan. Er is een stripboek genaamd Leviathan en de SS Leviathan is in de jaren ?20-?30 het grootste schip ter wereld geweest.

Kortom, deze slang heeft de wereld al heel lang beziggehouden... en zal dat misschien ook nog wel blijven doen!

Voorpagina - Meer Features