De RPG Mytholopedia #1: Bahamut

geschreven door Aure
Aure

Datum: 21-08-2004

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Bahamut zit al vanaf het prille Final Fantasy begin in het spel. In Final Fantasy 1 upgrade hij je character class en was hij King of Monsters. Hij nam een pauze in FF2, maar kwam in FF3 en 4 terug als de ultieme summon. In FF6 werd hij gedegradeerd tot sterke summon en dit zette door in FF7, 8, 9 en 10 waar hij meestal gewoon heel sterk, maar niet d? sterkste was. In FFX-2 mocht hij zijn duistere kant spelen, heel even, maar hij hoefde deze keer zich niet uit te sloven als summon. En als laatste, in FFXI, is hij terug om de mensheid te waarschuwen.
De allereerste Bahamut uit Final Fantasy I Bahamut uit Final Fantasy IV Final Fantasy VII Bahamut

Andere games

Bahamut heeft een complete andere game naar zich vernoemd gekregen: Bahamut Lagoon, een Tactical RPG (TRPG) op de SNES. Deze game stond in het teken van draken en het is dus niet zo verwonderlijk dat hij er in voorkomt. Ook in Dungeons and Dragons en de daarop gebaseerde games komt Bahamut zo nu en dan voor. In een van de handboeken wordt hij genoemd als King of Dragons, en hij woont in de Zeven hemelen.
Bahamut Lagoon Title Screen Vechtscene uit Bahamut Lagoon Een draak uit Bahamut Lagoon

Etymologie

Bahamut is een verbastering van Behemoth; Behema betekent simpelweg dier in het Hebreeuws. Behemoth is het meervoud, dus dieren (of beesten).

Bahamut in de wereld

Behemoth, hoewel een andere vijand in de FF games, is in het echt hetzelfde als Bahamut. Dit wezen komt voor in het oude Bijbelboek van Job (40:10) als een van de wezens die in de Apocalypse overwonnen moet worden.In Joodse mythologie is de Behemoth een van de wezens van Chaos die God overwonnen heeft en tot zijn ondergeschikte (of huisdier!) heeft gemaakt. John Milton gebruikte de Behemoth in zijn boek Paradise Lost als een van de wezens die uit de Aarde voortkwamen; een soort zeekrokodil. In de Dictionnare Infernal, of Woordenboek van de Hel, geschreven door Collin de Plancy in 1863 was Behemoth de heerser over de luiheid en was de butler van de Hel, en de beste zanger. De echte Bahamut vinden we in de Moslimtraditie, waar Behemoth en de naam Bahamut door elkaar gebruikt worden. Hier is Behemoth een enorm monster waar de aarde op rust (bovenop hem staat een ander monster, een stier; Kujata, bekend uit FF7). Bovenop Kujata staat een robijnen berg, daarbovenop staat een engel, dan komen de Zes Hellen, dan de Aarde, en dan de Zeven Hemelen. Nogal een constructie!

Hoe ziet Bahamut, of Behemoth, er dan uit? In de meeste religies, zoals je al hebt gezien, is hij puur slecht; het is dan ook niet verwonderlijk dat hij als een duivels monster wordt afgebeeld. Hij werd afgebeeld als een enorme olifant met een nog grotere buik. Waarschijnlijk is dit beeld afgeleid van het nijlpaard en gekruist met de olifant; sommige afbeeldingen laten Behemoth zien als een nijlpaard met enorme slagtanden, mensenoren en een leeuwenstaart. Een ander interessant feit is dat een andere goede bekende, Leviathan, de grootste vijand was van Behemoth. Allebei waren ze enorme zeewezens en ze vochten altijd met elkaar. Sommige verhalen zeggen dat in het einde der tijden, Behemoth naar de afgrond wordt verbannen om daar eeuwig te ruzi?n met zijn grote vijand Leviathan.

Voorpagina - Meer Features