De RPG Mytholopedia #3: Shiva

geschreven door Aure
Aure

Datum: 13-12-2004

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4

Game geschiedenis ? Final Fantasy

Shiva is een van de meest bekende summons uit het spel. Al sinds het prille begin zit Shiva in de FF reeks, en tot nu toe is ze elk deel teruggekomen als ware ijskoningin. Shiva is, samen met haar tegenspeler Ifrit, de enige summon die nog nooit heeft gefaald terug te komen. Bahamut redt het net niet (hij zit (nog) niet in FF11) en ook Ramuh en Leviathan zijn een paar keer vervangen door anderen. Kortom, we hebben hier te maken met een FF legende.
Shiva banner, gemaakt door Shiva (RPGstation Forum)

Andere games

Ook al is ze populair binnen FF kringen, erbuiten wordt Shiva maar bar weinig gezien. EVE Online: Shiva is de enige referentie die men op het web kan vinden. Je kunt niet alles hebben!

Etymologie

Shiva, of Siva, komt oorspronkelijk van het Sanskriet Sivah, wat zoveel betekent als ?fortuinlijk, gul?. Een andere verklaring wordt uit het Dravidisch gehaald: Civa betekent daar ?woedend?. Het laatste past natuurlijk wel beter bij deze godheid...

Shiva in de wereld

Shiva is een van de drie belangrijkste goden in het Hindoe?sme. De drie-eenheid Brahma, Vishnu en Shiva (de Trimurti) is al oud en wordt geassocieerd met de eeuwigdurende cyclus van creatie (Brahma), bescherming (Vishnu) en vernietiging (Shiva). De god (jazeker, geen godin maar een god) is inderdaad de god van de dood en vernietiging, maar ook van herboren worden, het vernietigen van slechte gewoontes etcetera.
Deze oude godheid wordt al lang vereerd en er zijn cultussen voor hem, en tegen hem. Vele Hindus zien zijn goede kant: vernietiger van het kwaad. Over zijn geboorte zijn de meeste Hindus het eens: hij is zonder geboorte, en zonder dood. Slechts een paar geloven in de legende dat hij uit een ei komt. Shiva wordt vergezeld door Devi, de vrouwelijke kant van het goddelijke. Ze kent vele vormen; een ervan is de bekende Kali, godin van de dood. Ook Parvati is een populaire vorm.
Shiva kent ook een andere vorm: Nataraja. Hier is hij de God van de Dans, en in een meer symbologisch aspect is hij de god van de balans; de ?dans? van het universum.

Hoe ziet Shiva eruit? Er zijn vele beeltenissen gemaakt en omdat veel Hindu goden in avatars komen (verschillende ?verschijningsvormen?; Vishnu had de meeste en de bekendste, zoals Buddha), zou je verwachten dat er veel verschillende versies van Shiva bestaan. Shiva kent traditioneel echter geen avatars dus er is wel een soort doorsnee-Shiva te bekennen in de kunst. Afhankelijk van wat men precies wil uitbeelden (Shiva?s duistere kant of zijn goede) zijn er verschillende mogelijkheden: een serene man met blauwe huid is een voorbeeld, maar hij kan ook worden afgebeeld als echte vernietiger, omringd door demonen, duister, met slangen om zich heen en skeletten als ketting. Meestal is hij toch wit (en niet zwart, zoals je zou verwachten) met een blauwe keel. Hij kan meerdere armen hebben en zelfs meerdere ogen hebben; voornamelijk in zijn dansvorm is dit te zien.

Kortom, Shiva is al eeuwen oud, maar nog altijd een inspiratiebron voor velen, waaronder de makers van Final Fantasy!

Shiva banner gemaakt door Shiva (RPGstation Forum)

Voorpagina - Meer Features